Tabte 30 kilo

Thomas Steen

Det her er noget af det letteste, jeg har prøvet, siger Thomas Steen, der har været tre måneder i hænderne på Alssund & Rask.

Sønderborg: Dagen før juleaften 2019 sad Thomas Steen alene i stuen og var trist og eftertænksom. Børnene og hustruen var gået i seng, og han så lidt fjernsyn. Tankerne kredsede om den kommende 40 års fødselsdag og om kropsvægten på godt 130 kilo. Den 39-årige musiklærer på Ahlmannskolen kunne ikke lade være med at tænke på, at han passede ind under den der med 40, fed og færdig.

Så besluttede han sig til endnu en gang at gøre et forsøg på at tabe sig. Han havde adskillige forsøg bag sig – men de endte alle med, at han købte pizza og tog på igen.

Men denne gang skulle det være anderledes, og de første måneder tabte han otte kilo. Ikke meget, men det gik dog den rigtige vej. Men så skete der noget, som forandrede Thomas Steens liv. Han blev gennem ugeavisen udvalgt til et tre måneders forløb hos Alssund & Rask i Vollerup, og han har siden februar været en meget dygtig “elev” og fulgt alle de anvisninger, indehaveren af sundhedscentret John Ottesen har udstukket. Derfor har der været mærkbare fremskridt – fremskridt som ikke en gang coronakrisen med forbud mod at træne i centret har kunne spænde ben for.

Lige over 100

De første fem uger gik vægten fra 124,6 til 114,6 og ved seneste vejning stoppede nålen på 100,5 kilo. Målet var at komme under 100 kilo, men taget i betragtning, at centret har været lukket og at det har været forbudt at komme til træning, så er både John Ottesen og Thomas Steen meget tilfredse.

– Vi har haft tre til fire sessions på Messenger, jeg har fået akkupunktur og lært at meditere. Jeg har også lært at trække vejret rigtigt gennem næsen – om natten taper jeg munden til. Hjemme har jeg trænet lidt og taget armbøjninger. Selv om det ikke er det samme som at komme her i centret, så kan jeg mærke en forskel på mine muskler. Jeg er stærkere, og jeg kan gøre meget mere, siger Thomas Steen, der dog ikke er i tvivl om, at den største del af æren for fremskridtene skal placeres i kosten.

Nu spiser han hverken frugt, brød, pasta, ris, sukker eller kartofler. Det har gjort, at trangen til mad er reduceret. Da Thomas Steen spiste som de fleste andre danskere, kunne han godt få lyst til mad kort tid efter at han havde spist. Den trang er helt forsvundet, og sædvanligvis spiser han kun to gange om dagen – til middag og til aften. Om morgenen nøjes han med kaffe. Det er også sket, at han har spist aftensmad, sprunget en dag over og så først spist dagen efter til middag.

– Hvorfor spise, når jeg ikke er sulten, spørger Thomas Steen retorisk – og John Ottesen tilføjer, at hans “elev” har en stor “madpakke” (fedtreserver), som han spiser af.

Othelloen fristede ikke

Thomas Steen synes ikke, at han lider afsavn, for han spiser, når han er sulten. På tallerkenen kan der være kød, fisk, grøntsager, som vokser over jorden, og andet lækkert – og der er fløde i kaffen. Men lysten til det usunde er helt forsvundet – faktisk har han prøvet at sidde sammen med lærerkollegerne på Ahlmannskolen tæt op ad en othellolagkage uden at blive fristet. Han havde slet ikke lyst til at smage kagen.

– Det er jo helt anderledes, end jeg er vant til – det her er noget af det nemmeste, jeg har prøvet, og jeg er dybt taknemmelig over, at jeg fik muligheden for at komme i gang, siger Thomas Steen.

– På mig virker det opkvikkende ikke at spise. Jeg er meget mere fysisk aktiv i frikvartererne og kan jagte børnene for sjov. Jeg har også spillet tennis for første gang i 10 år – det er ikke så lang tid siden, jeg fik væskefyldte og ømme knæ, når jeg bevægede mig rundt på banen, siger Thomas Steen.

Den 39-årige lærer har også lægens ord for, at alt er – som han udtrykker det – pico bello. En blodprøve viste, at det eneste, der manglede, var lidt d-vitamin. Thomas Steens blodtryk er også faldet fra 142 over 82 til 124 over 74 og han har fået lov til at halvere den medicin, han indtager mod for højt blodtryk. Blodtrykket er nu formalt, men lægen synes lige, at tiden skal ses an, før den sidste del stilles tilbage i skabet.

Det er jo helt anderledes, end jeg er vant til – det her er noget af det nemmeste, jeg har prøvet, og jeg er dybt taknemmelig over, at jeg fik muligheden for at komme i gang.

Skifter garderobe

– Har du slet ikke noget at brokke dig over efter disse tre måneder?

– Jo, det er dyrt at skifte min garderobe ud. Jeg er gået til til tre buksestørrelser ned og med hensyn til t-shirt, er jeg gået fra 3XL til XL – og jeg skal snart endnu en størrelse ned, siger Thomas Steen, der også er lidt ked af, at hans hud på grund af det hurtige vægttab er blevet slap.

– Men det er jo min egen skyld, at det er sådan, siger Thomas Steen.

John Ottesen supplerer med at sige, at huden med tiden vil trække sig noget sammen.

Thomas Steen lægger ikke skjul på, at det har været grænseoverskridende for ham at stille op og fortælle om sin overvægt og se billeder i avisen og på nettet. Men han har bidt det i sig, fordi han gerne vil inspirere andre.

– Når jeg kan gøre det, så kan andre også. Det er mit håb, at andre lader sig inspirere af min historie, og jeg kan kun anbefale, at man kommer herud til John Ottesen. Her bliver man modtaget som man er, og der er en hjemlig atmosfære, siger Thomas Steen, der ikke lægger skjul på, at det også har været en motivationsfaktor, at ugeavisen skriver om forløbet. Det ville ikke være rart at måde op til vejning efter 90 dage og så bare have tabt to kilo, siger han.

– Nu er dine tre måneder ovre – hvad skal der nu ske?

– Jeg melder mig ind og fortsætter med at spise og træne.

– Så hvis jeg kontakter dig om et år, så er du i superform.

Thoms Steen tænker sig om i lang tid og siger så, at han har tabt sig mange gange og er så faldet i igen. Han er temmelig sikker på, at han denne gang ikke vender tilbage til de dårlige vaner – men noget løfte giver han ikke.