Smerter & 25 daglige toiletbesøg gjorde livet surt

Thomas Jensen

Thomas Jensen frygtede at få en stomi og var så bitter over, at han var diagnostificeret med en tarmsygdom, at han skrev et opslag på facebook. Det ændrede hans liv.

Sønderborg: Thomas Jensen er sund, rask, slank og smilende. Da han fortæller ugeavisen, at han er alenefar til to børn på 14 og 17 år, får vi lidt af et chok, for vi har skudt den selvstændige vinduespudser og amatørmusiker til at være et sted mellem 28 og 30 år. Men han er 37.

Det gik utroligt hurtigt – jeg gik fra 25 toiletbesøg om dagen til en normal tarmfunktion og et besøg om dagen på tre uger. I løbet af halvanden måned tabte jeg 14 kilo.

Det er vanskeligt at tro, at Thomas Jensen en gang var meget syg og at han også har haft en periode i sit liv, hvor han vejede for meget, for det ligger så langt fra den raske og slanke mand, der sidder over for ugeavisen i hyggehjørnet hos Alssund & Rask. Her fortæller han sin historie.

Selvstændig som 20-årig

Thomas Jensen blev selvstændig vinduespudser som 20-årig, og han har i en periode arbejdet som socialpædagog ved siden af jobbet. Han er også guitarist og tager ofte ud og spiller til suppe, steg og is arrangementer i en duo, der ikke har et navn.

For fem til seks år siden droppede Thomas Jensen cigaretterne. Han indgik et væddemål med en “colaholiker” – de to skulle holde sig fra cigaretter og cola i seks måneder. Ellers skulle der betales 1000 kroner. Begge klarede de seks måneder, men dag et efter de seks måneder genoptog colaholikeren sin last, mens Thomas holdt sig fra cigaretterne.

Men i perioden på de seks måneder tog Thomas Jensen på. Han spiste mere og han spiste mere forkert efter rygestoppet. Vægten gik fra 65 til 78 kilo på et par år, og det var en alt andet end begejstret Thomas, der kiggede på sig selv i spejlet.

– Sådan har jeg jo aldrig set ud, tænkte han.

Hyppige toiletbesøg

Synet af den overvægtige krop var dog ikke det eneste, som ikke behagede Thomas Jensen. Han begyndte også at have blodig diarré og hyppige toiletbesøg. Af og til skulle han 20 til 25 gange om dagen, og det var ikke altid, at han nåede ud på toilettet. Det var virkelig noget, som hæmmede den selvstændige vinduespudser.

Han fik også smerter i hele kroppen – især i maven og leddene.

– Jeg gik til lægen, og her sagde man, at jeg ikke kunne gøre noget. Så kom jeg i et to dages skoleforløb på Esbjerg Sygehus, hvor jeg mødte andre med sygdommen, fortæller Thomas Jensen.

Han fik stillet diagnosen colitis ulcerosa, der er en kronisk tarmsygdom. Thomas Jensen havde hele tiden haft sygdommen, men den blev “fodret”, da han begyndte at spise mere og mere forkert, siger han. Udsigten var, at han skulle tage en stikpille om dagen for at dæmme op for de mange toiletbesøg – den virkede kun nogle gange – og der blev også talt om binyrebark. Hvad der ikke blev talt om, var helbredelse.

Den forbandede sygdom

Thomas Jensen var ikke glad, og en dag skrev han et opslag på Facebook om “den forbandede sygdom”. Det så John Ottesen fra Alssund & Rask, og han ringede.

– Jeg kendte John og kunne straks huske ham, for han havde hjulpet mig med en diskusprolaps 20 år forinden. Mit inflammationstal var jo 5000, så det så skidt ud – jeg var klar med det samme.

Thomas Jensen kan ikke rigtigt sige, hvad hans forventninger var, da han besøgte Alssund & Rask første gang, men han var klar til at lytte og være åben – og til at yde en indsats.

– Det gik utroligt hurtigt – jeg gik fra 25 toiletbesøg om dagen til en normal tarmfunktion og et besøg om dagen på tre uger. I løbet af halvanden måned tabte jeg 14 kilo.

Lærte at meditere

I Alssund & Rask fik Thomas Jensen en særlig boullion, oreganoolier, stærk zink og noget til at styrke tarmfloraen. Med fulgte en kostplan bestående af kød fra græssende dyr, sunde olier og sund fedt. Men det havde også stor betydning for Thomas Jensen, at han lærte at meditere – han fandt nu en ro både mentalt og fysisk.

– I stedet for hele tiden at bedømme og vurdere, lærte jeg at betragte og beskue, og jeg fulgte Johns keto. Det gør jeg stadig, og det betyder, at der kan gå 15 til 19 timer, hvor jeg ikke spiser. Der er jo ingen grund til at spise, når jeg ikke er sulten.

Kuren betyder blandt andet, at man skal undgå færdigretter, sukker, mel og korn – og det kan være vanskeligt. Det var heller ikke let at komme i gang med keto, for sukkertrangen i rensningsprocessen var enorm. Det var som verdens værste influenza, siger Thomas Jensen.

Hvis han i dag kommer til at træde ved siden af kuren, kan det betyde ubehag og at han føler sig oppustet. Energiniveauet falder også.

John Ottesen hævder, at Thomas Jensen ikke har en kronisk sygdom. Det, han havde, var en funktionsforstyrrelse, og Thomas Jensen er blot endnu et eksempel på, at der gives medicin til personer, som godt kan leve uden, siger John Ottesen.

Datter tabte 10 kilo

– Hvad siger dine børn til keto? Min datter gik med, for hun ville gerne tabe sig op til sin konfirmation. Det gjorde hun også – 10 kilo på seks måneder, siger Thomas Jensen, der gentagne gange fortæller, hvor glad han er for sit liv i dag med et i stedet for 25 daglige toiletbesøg.